Kiskarácsony minden áron!!!

Minden ami karácsony!

A sün egyike azoknak az állatoknak amit gyerek és felnőtt egyaránt ismer.Képekről,mesékből leginkább.Leggyakrabban szürkületi esti barangolások során,vagy a kertben motoszkáló sünnel találkozhatunk. Kertekben ,fás,bokros,cserjés,gazos területeken fordul elő.Alakja,megjelenése teljesen egyedülálló. A disznó szót gyakran rakjuk a sün szó után.. A disznónak csak annyi köze van a sünhöz hogy fejük alakja hasonlóan hosszúkás ,megnyúlt.De ehhez a hasonlóság észrevételéhez is erősen igénybe kell vennünk képzeletünket.
A sün testét kb.16000 2-3cm hosszú és 1mm vastag hegyes tüske borítja. Sünök az emlősállatok egyik legősibb családját alkotják.Csontmaradványaikat harmadkori leletekben is megtalálták.Sünök a rovarevők rendjébe tartoznak. Legközelebbi rokonaik nálunk a cickányok és a vakondok. Európában két fajukat tartják nyilván.Az általánosan elterjedt közönséges sün mellett Európa nyugat felén a fehér sün is előfordul. A közönséges sünnek is két változata van.Nyugati és a keleti forma. Ez utóbbi él nálunk. Ennek a változatnak a szőrzete melltájékon fehéres színű.

BarnamedveAz igazi téli álom

A mérsékelt égövben a tél komolyan igénybe veszi az állatok szervezetét. A közhiedelemmel ellentétben nem is annyira a hideg, mint inkább a táplálékforrások szűkössége jelent gondot az állatok számára. A madarak egy része délebbre húzódik a kérdéses időszakban, az emlősök azonban ezt nem tudják megtenni. Náluk inkább az a jellemző, hogy a nyári hónapokban felhalmozott tartalékokat – akár elraktározott táplálékot, akár a bőr alatt összegyűlt zsírszövetet – felélve vészelik át a téli időszakot. Azok az állatok, amelyek télen egyáltalán nem találnak táplálékot, viszont gyors anyagcseréjük miatt hamar felélnék a tartalékot, általában úgy takarékoskodnak az energiával, hogy téli álomba merülnek. Ilyenkor az anyagcsere „takaréklángon” működik, a szívverés és a légzés drámai módon lelassul és az állatok testhőmérséklete is lecsökken 2-4 °C-ra. A hazai fajok közül tipikusan téli álmot alvó állatok a sünök, a pelék és számos denevérfaj is. A medvék azonban ilyen igazi téli álmot nem alszanak.


HOL ÉLNEK A SÜNÖK
Egyszerű a válasz. A nagyon nedves,vizes területek kivételével szinte bárhol találkozhatunk sünnel.Az Alpokban 2000 méter míg a Kaukázusban 3000 méter magasan is fogtak már sünt.
A sün nappal is mozog ,elsősorban mégis éjjeli állat.A sün téli álmot alszik.Október végén november elején amikor a hőmérséklet tartósan 8-10 fokra csökken a sünök téli álomra készülődnek.Természetes körülmények között márciusban vagy áprilisban ébrednek fel. Alvás közben a sün összegömbölyödik.


Tápláléka

Meglehetősen változatos a tápláléka és elsősorban állatokból áll. Gyakorlatilag azt lehet mondani mindent elfogyaszt amivel a talajon mozogva találkozik és amivel megbirkózik. Rovarok,lárvák ,csigák ,pókok,férgek,madárfiókák,apró emlősök,kígyók,békák. Ha rákap a tojásevésre jelenléte kellemetlenné is válhat. Alkalmanként megfigyelték hogy elfogyasztja a dögöt is. Növényi táplálékot csak keveset fogyasztanak.Alkalmilag kevés gyümölcsöt és bogyót esznek.

A sünök magányos állatok.A hímek csak párosodás idején keresik fel nőstényeket. A nőstény 5-6 heti vemhesség után 7-8 utódot hoz a világra.A kicsik 3-4 hetes korukban kezdenek önállóan táplálék után járni,természetesen az anyjuk vezetésével.

A sünöknek természetes ellenségük kevés van. Legfőbb ellenségük az uhu ma már ritka madár. Egyesek szerint a róka csalafinta módon kapja el a sünt. Vagy beleforgatja egy közeli vízbe,vagy csípős vizeletét ráengedve ,kényszeríti kinyújtózásra a sünt.Az erdőkben csatangoló kutyák legtöbbször csak megugatják a sünt ,de a meredező tüskék szúrásától visszariadnak.
Sünök legnagyobb ellensége az ember.. Autóutak mentén számtalan elgázolt sün tetemével találkozhatunk.
Egyes országokban a sünt ínyencfalatként tartják számon..Weblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 1
Heti: 2
Havi: 68
Össz.: 26 576

Látogatottság növelés
Oldal: azok az állatok amik téli álmot alszanak
Kiskarácsony minden áron!!! - © 2008 - 2018 - mindenamikaracsony.hupont.hu

Az, hogy weboldal ingyen annyit jelent, hogy minden ingyenes és korlátlan: weboldal ingyen.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: téli álmot nem alvó állatok listája - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »